Sulfiet in wijn

Wat is sulfiet en wat doet het met je. Sulfiet en wijn...veel besproken, maar wat is sulfiet eigenlijk. Het zit bijna in iedere wijn. Waarom zit het in wijn, wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?

Laten we eerst eens kijken wat sulfiet is

Sulfiet volgens wikipedia:

Sulfieten zijn zouten die het sulfiet-ion, SO32- bevatten. Sulfiet komt van nature voor in planten uit de lookfamilie. Sulfieten worden gebruikt als kleurstof en conserveringsmiddel in voedsel (E-nummers E150b, E150d en E221 t/m E228). Het wordt in beperkte hoeveelheden toegevoegd bij de wijnproductie om de fermentatie en oxidatie tegen te houden. Ook biologische wijn kan sulfiet bevatten aangezien biologisch in dat geval slaat op de teelt van de druiven en niet op de vinificatie, die het gebruik van sulfiet toestaat.

Sulfiet is een allergeen, ongeveer 5 procent van de astmapatiënten krijgt binnen 5 minuten ademhalingsmoeilijkheden na het nuttigen van sulfiethoudend voedsel. Personen met een allergie voor aspirine hebben een verhoogd risico voor een heftige allergische reactie op sulfiet (anafylaxie). Een dergelijke reactie kan fataal zijn en dient ogenblikkelijk behandeld te worden. Daarom moet in de EU vermeld worden als producten meer dan 10 parts per million sulfiet bevatten.

 

Structuurformule van sulfiet (voor wat het waard is :))

Zie ook dit filmpje over sulfiet in wijn:

 

Nu we weten wat sulfiet is, laten we eens kijken naar de vraag waarom het in (bijna) iedere wijn zit:

  • Het wordt toegevoegd tijdens het wijn maken, omdat het twee functies heeft.
  • Ten eerste beschermt sulfiet de wijn tegen oxidatie, waardoor deze fris en fruitig blijft.
  • Ten tweede voorkomt het de groei van ongewenste bacteriën en schimmels, wat de wijn zuiver houdt.

Nu we weten wat de voordelen zijn, laten we eens kijken naar de nadelen, en wat de gevolgen zijn van het drinken van (te veel) sulfiet houdende wijn?


Vetvrij.com zegt get volgede over de gevolgen van binnen krijgen van sulfiet:

Nadelen van Sulfiet

De onnatuurlijke sulfiet heeft ook veel nadelen zo kan het giftig zijn en dit kan een overgevoeligheidsreactie uitlokken van het lichaam. Ook breekt sulfiet B1 af waardoor er een tekort kan ontstaan. Ook vitamine E kan afgebroken worden door sulfiet. Vitamine E is een belangrijke antioxidant.

 

Ok dat klinkt best heftig, wat zeggen anderen over de nadelen van sulfiet. Je hoort vaak dat sulfiet de oorzaak is van de kater en de hoofdpijn de dag erna, maar klopt dit wel?

Steeds meer bronnen spreken dit tegen.

 

Dit is wat grape33.com erover zegt:

 

Hoofdpijn en sulfiet: geen relatie

Sulfiet wordt aan heel veel levensmiddelen toegevoegd. Je treft het aan in chips, in koekjes, in pizza’s, in augurken en in gedroogd fruit. Een portie gedroogde abrikozen bijvoorbeeld bevat tien keer méér sulfiet dan een glas wijn! Het typische is dat de wijndrinkers met hoofdpijn geen klachten hebben als ze die gedroogde abrikozen consumeren. Bovendien zit in witte wijn gemiddeld een hogere concentratie aan toegevoegde sulfiet dan in rode wijn. In de hoofdpijn kliniek in Chicago is onomstotelijk vastgesteld dat sulfiet NIET de hoofdpijnveroorzaker is.

Ok sulfiet is dus niet de oorzaak van de hoofdpijn de dag erna. Je kunt j

 

Ullowine beweert sulfiet uit wijn te kunnen filteren:

 

Zie hier hoe denken dat te kunnen doen:

https://www.youtube.com/watch?v=QkStcSDKrTk.